Waarom is yoga eigenlijk zo goed voor je lichaam en geest? 

 

1. Vergroot je flexibiliteit

Door het regelmatig stretchen van de spieren, worden ze flexibeler. Je lichaam wordt hierdoor beweeglijker en vitaler. Ook wordt de kans op blessures kleiner.

 

2. Versterkt je spieren

Afhankelijk van welk soort yoga je doet, helpt het om je spieren te versterken. Sommige houdingen hou je minuten minuten lang vast en dit versterkt je spieren. Een sterk en flexibel lichaam is belangrijk om het beste uit jezelf te halen.

 

3. Verbetert je lichaamshouding

Veel zitten is niet goed voor je lichaamshouding. Yoga helpt je om bewuster te worden van je lichaam en je lichaamshouding hiermee te verbeteren, omdat je bewegingen uitvoert die heel goed zijn voor je lichaam.

 

4. Versterkt je botten

Het langer vasthouden van houdingen zorgt ervoor dat je botten versterkt worden en dat je minder kans hebt op bijvoorbeeld osteoporose (botontkalking).

 

5. Verlaagt je bloeddruk

Yoga kan helpen om de bloeddruk omlaag te brengen, omdat het heel ontspannend is. Ook meditatie kan hier door haar verstilling bij helpen.

 

6. Helpt je ontspannen

Er zijn bij yoga o.a. veel ontspanningsoefeningen. Deze helpen je om minder stress te ervaren. Je leert je lichaam hier eigenlijk mee schakelen tussen inspanning en ontspanning.

 

7. Verbetert je bloedcirculatie

De grote variatie aan houdingen die je bij yoga doet, helpen je om de bloedcirculatie te verbeteren. Niet alleen doordat je je inspant, maar ook door de aard van houdingen. Houdingen met de benen in de lucht helpen bijvoorbeeld om de bloedstroom in de benen te verbeteren.

 

8. Verbetert je zuurstofopname

Één van de belangrijkste elementen van yoga is de ademhaling. Door op een andere manier te ademen en de volledige capaciteit van je longen te benutten, neem je meer zuurstof op in je lichaam. Dit zorgt voor een betere en efficiëntere zuurstofopname.

 

9. Maakt je rug sterker

Binnen yoga zijn er zes verschillende typen houdingen. Vooroverbuigingen, achteroverbuigingen, extensies, gedraaide houdingen, inversies en laterale houdingen. Al deze houdingen helpen stuk voor stuk op een bepaalde manier om je rug sterker, flexibeler en vitaler te maken.

 

10. Je krijgt meer energie

Door middel van yoga, meditatie en mindfulness zorg je ervoor dat je minder gestrest raakt. Door het volgen van deze oefeningen, zul je merken dat je energieker zult worden. Dit zal er ook voor zorgen dat er meer energie overblijft voor belangrijke dingen.