Even voorstellen

 

 

Mijn naam is Anke Groters-Nijrolder, ik ben geboren in 1979 en woonachtig met mijn man en 2 kinderen in het buitengebied van Harreveld in de prachtige Achterhoek.

Ik ben opgegroeid in het kleine dorpje Vragender gelegen in Gelderland, als middelste dochter van drie zussen op rij.  Dankbaar kan ik terugkijken op een warm thuis en een onbezorgde jeugd die mijn ouders mij hebben kunnen geven.

 

  Na mijn middelbare schooltijd begon ik langzaam steeds meer onverklaarbare lichamelijke klachten te krijgen waaronder pijnklachten in mijn nek, schouders en rug. Ook werd hoofdpijn helaas steeds meer mijn 'vaste maatje'. Jarenlang fysiotherapie, manuele therapie, accupunctuur, ostheopatie, houding-therapie, allerlei onderzoeken gedaan bij een hoofdpijnkliniek in het ziekenhuis maar helaas met zeer weinig resultaat... Dagelijks pijnstillers slikken om normaal te kunnen functioneren waren het gevolg. Ik heb mezelf heel vaak afgevraagd waar dit vandaan kon komen maar alles hielp op korte termijn en ik bleef maar in die vicieuze cirkel hangen.

 

Ik ben een ondernemend type en houd van een actieve invulling van mijn leven. Daarnaast heb ik het altijd belangrijk gevonden om mezelf op geestelijk en lichamelijk vlak te blijven uitdagen en ontwikkelen.

 

Voor een aantal jaren geleden raadde iemand mij aan om eens yoga te proberen. Ik? Daar heb ik toch helemaal geen geduld en geschikt lichaam voor... Maar ik sta altijd open voor nieuwe dingen en ging er uiteraard een keer naar toe.

 

 

De meeste dames waren wel wat ouder dan mij maar er hing een hele fijne rustige sfeer. Ondanks dat ik een van de jongste deelnemers was, was ik wel de stijfste die er tussen stond. Pfff dat viel even tegen. De simpelste buigingen voelde ik door mijn hele lichaam. Aan het eind kwam er een eindontspanning waarbij je op de rug op je matje ging liggen.. voor mij was er toen nog weinig ontspanning aan want zelfs in rust stand stond mijn lichaam helemaal aan.

 

De yoga lerares vroeg mij naderhand hoe ik het gevonden had en ik excuseerde mij zoals altijd voor al mijn lichamelijke ongemakken. Ze vertelde me dat het mooie van yoga is dat het als een van de weinige dingen iets echt voor jezelf is, geen vergelijkingen met anderen, geen onbewuste prestatiedrang, geen tijdsdruk maar een positieve houdingsverandering die je mee kan nemen in je dagelijkse leven.

 

Voor mij duurde het een aantal lessen voordat ik merkte dat ik me tijdens de les wat rustiger ging voelen en ik echt uit ging kijken naar mijn vaste yoga uurtje in de week. Langzaam aan werden mijn klachten wat minder en wat voor mij de 'eyeopener' was is dat het dagelijkse kleine stapje terug mij uiteindelijk zoveel rust op heeft geleverd. 

 

Soms overkomen je dingen in het leven waardoor je jezelf tegenkomt en je letterlijk teruggeroepen wordt tot jezelf. De boodschap die ik hieruit geleerd heb is om je zwakke punten ook te omarmen en vooral te accepteren, merk ze op, kom er voor uit en ga er mee aan de slag. Je sterke eigenschappen zullen je hierbij helpen om samen in balans te komen. Neem eens even de tijd... en luister naar je lichaam en gevoel.

 

Met de hectische wereld om ons heen worden we ons gelukkig steeds bewuster van de grote positieve lichamelijke en geestelijke effecten van ontspanning en rust in onszelf iedere dag. Door het volgen van mijn yoga opleiding en de anatomische onderbouwing hierin ontdek ik steeds meer over mijn eigen lichaam en waar nu eigenlijk mijn spanning en probleemzones liggen. Hoe mooi is het dat we in veel gevallen gewoon in onszelf de oplossing kunnen vinden en wat lijkt het mij een voorrecht als ik andere mensen met mijn yogalessen ook mag verrijken met deze inzichten.

 

's ochtends begin ik mijn dag een kwartiertje eerder dan de rest van mijn gezin met een heerlijke kop verse kruidenthee. Nog even ècht tijd voor mezelf om wat yoga oefeningen te doen, te genieten van de vroege stilte, mijn eerste ochtend stijfheid te verdrijven en een rustige gedachte mee te nemen in de dag.

 

Ga eens even ècht stil staan en zie en voel dingen die je anders nooit had opgemerkt.